Despre Noi

Sunt Fogarasi Szabolcs din Târgu Mureș, producător și procesator de miere ecologică.

Principala linie de activitate a întreprinderii mele este prepararea specialităților de miere. Produc specialități de ‘miere cremă’ și alte produse apicole, precum cremă de miere cu cacao și mentă, cremă de miere cu scorțișoară, cremă de miere cu afine, miere cu fructe uscate și cu diferite semințe.

Toate produsele BeeHappy sunt certificate ecologic.

Scopul nostru este de a oferi produse din categoria premium, acordând o atenție deosebită atât procesului de preparare, cât și ambalării!

Sunt apicultor, am grijă de albine. Și da, o consider o vocație. Sunt unul dintre cei care nu doar vor să profite de pe urma lor, ci cărora le este important să le și ajute să rămână pe Pământ. Prin polenizarea făcută de ele, joacă un rol extrem de important în viața noastră. Organizarea lor este uimitoare, își trăiesc zilele în maximă ordine, chiar de la venirea lor pe lume. Albina lucrătoare eclozată inițial își desfășoară activitatea în interior: se ocupă de hrănire, curățare, apoi stă de pază la intrare, prelucrează nectarul și abia apoi zboară afară, orientându-se și participând la munca în aer liber. E foarte interesant că albinele sunt atât de organizate… Ne-am putea întreba: noi, oamenii, de ce nu funcționăm așa?

Nimeni din familia noastră nu s-a ocupat de apicultură. La sfârșitul anilor ‘90 m-am întâlnit cu un tânăr apicultor pasionat. M-a chemat să-i văd activitatea și m-a încurajat să încep și eu. La început nu eram prea entuziasmat. În copilărie nici măcar nu mi-a plăcut mierea, abia mai târziu am descoperit bunătatea și efectele benefice ale acesteia. Mi-a și fost frică de albine, să nu cumva să mă înțepe. Încet încet mi-am dat seama că nu-mi fac rău, nu trebuie să-mi fie frică de ele, chiar au început să-mi placă. Iar prietenul meu apicultor s-a oferit să mă învețe meseria, dacă îl ajut și pe el. Am început să lucrez cu el, să-l ajut cu munca lui de zi cu zi, am devenit un fel de ucenic, între timp învățând meseria. El îmi explica cu plăcere, mă învăța și îmi oferea cărți din care puteam obține cunoștințe teoretice despre lucrurile pe care le învățasem deja în practică. Între timp, mi-am făcut și permisul de conducere pentru camion. Întrucât albinele nu pot fi transportate decât noaptea, fără ajutorul meu ar fi fost foarte dificil ca o singură persoană să conducă mai multe sute de kilometri într-o noapte. Am cumpărat primele colonii de albine pe credit, de la tatăl prietenului meu, pentru că fiind student nu aveam banii necesari. Le-am cumpărat primăvara și le-am plătit doar la sfârșitul verii, din prețul mierii vândute. A fost o senzație foarte plăcută să observ albinele în acea vară, știind că sunt deja ale mele.

Meseria nu se poate învăța în câteva luni. Ea este rezultatul unui proces de învățare continuă și al unei experiențe practice. Am cutreierat cu prietenul meu timp de trei ani, în timp ce îmi extindeam propria stupină. Din nefericire, el și-a pierdut viața într-un accident tragic. Atunci am ajuns la un moment de răscruce și a trebuit să iau o decizie. Fie aleg albinele, chiar ca și apicultor începător, sau pornesc în căutarea unui loc de muncă sigur… Am ales albinele. De-odată a trebuit să mă pun pe picioarele proprii. În acea perioadă a început și tatăl meu să mă ajute în stupină, începând să cutreierăm împreună. M-a ajutat cu sfaturi și tatăl prietenului meu, un apicultor foarte bun, precum și colegii apicultori cu care obișnuiam să colindăm. În apicultură există întotdeauna lucruri noi de învățat, este o meserie plină de provocări. Trebuie ținut pasul cu vremea mereu schimbătoare, cu opțiunile de tratament pentru bolile care distrug albinele și cu schimbările continue care restrâng habitatul albinelor.

În stup există un calm care mă ajută de multe ori. Dacă într-o zi mă duc stresat la albine, feedback-ul îl resimt imediat prin multitudinea de înțepături primite. M-am obișnuit atât de mult, încât să merg la ele îmi pun jos telefonul, urmând să lucrez de-odată cu ele, în ritmul lor, cu același calm, iar asta mi se transmite și mie. Mă calmez efectiv. Mă influențează bâzâitul lor și munca frumoasă, organizată pe care o fac în fiecare zi, fără să fie deranjate de nimic. Chiar dacă vremea nu este pe placul lor, pot totuși să o accepte și să își continue activitatea în interiorul stupului cu același calm. Îmi transmit și mie această liniște, iar atunci pot lucra fără înțepături toată ziua și mă întorc acasă mult mai calm. De multe ori, cunoștințele mă întreabă: Ce-i cu tine de ești atât de liniștit?

Da. Este suficient să te așezi și să le urmărești. Și să inspiri parfumul care vine din stup: mirosul de miere, polen, propolis și ceară de albine mă întâmpină când deschid stupul și inspir acel aer al stupului când lucrez cu albinele. E terapie pură. Albinele mă ajută să învăț să trăiesc liber, să fiu mai liniștit, să gândesc mai calm. Mai demult am fost o persoană foarte temperamentală, un tip nervos, strigam ușor la oricine. M-am schimbat. Nu devin brusc nervos și rezolv situațiile în mod mult mai calm. Mulțumită albinelor și credinței mele. Albinele m-au adus mai aproape și de Dumnezeu, viața lor m-a ajutat să mă adâncesc în credință, aceste două lucruri venind cumva „la pachet”.

După câțiva ani de cutreierat și lucrat la dezvoltarea stupinei noastre, eu și tatăl meu am fost deranjați de piața en-gros și de faptul că roadele muncii noastre sunt savurate de cumpărători din afara țării. De aceea, am început să creăm acasă o bază de clienți, unde să putem vinde mierea consumatorilor locali la un preț mai bun.

De-a lungul anilor, acest cerc de clienți s-a extins, crescând în același timp și cererea pentru produse și preparate speciale. Așadar, am început să facem mai multe tipuri de miere, figuri de ceară și miere amestecată cu diferite semințe și fructe uscate. Rețetele au fost uneori dezvoltate împreună cu soția mea (ea fiind farmacistă) pe durata a mai multor luni.

Deoarece exista o cerere din ce în ce mai mare pentru specialitățile de miere, respectiv am dorit să furnizăm produsele noastre și unor magazine mai mari și, implicit, unui cerc mai mare de clienți, a devenit necesară deschiderea unei fabrici oficiale de procesare și ambalare a mierii.

După mai multe luni de pregătire și obținerea tuturor permiselor, aceasta a fost lansată cu succes în luna mai al anului 2019. Stupina noastră a fost certificată organic de la bun început, așa că și în stația noastră de prelucrare ne concentrăm tot pe producția produselor certificate organic. În plus, față de mierea obișnuită, am introdus și noi produse, cum ar fi miere cremă și diferitele varianta aromate ale acesteia, cu fructe uscate sau condimente. De asemenea, oferim mai multe tipuri de specialități de miere.

Vânzarea mierii cremă a început cu ocazia unor târguri, pentru a sensibiliza publicul cu privire la acest preparat special. Între timp, relațiile de afaceri și oportunitățile de vânzare s-au dezvoltat și cu magazinele.

Astfel s-a născut brandul BeeHAppy. Cu ajutorul spațiului nostru de prelucrare am reușit să transformăm stupina într-o afacere cu un venit sigur, chiar și în pofida scăderii prețurilor și a anilor din ce în ce mai capricioși în ceea ce privește producția de miere. Apicultura nomadă s-a transformat încet în stupine permanente, împărțite pe mai multe teritorii mici. Asta ajută la producerea de miere organică în vederea prelucrării acesteia. Vânzarea mierii produse la un preț mai bun și posibilitatea introducerii de noi produse ne-au dat un nou impuls nou și o nouă viziune, oferind stupinei noastre o nouă direcție.

Auzim din ce în ce mai des în mass-media că albinele sunt pe cale de dispariție, mai multe familii de albine pot fi ucise simultan prin folosirea diferitelor substanțe chimice. Având în vedere acest lucru, simt că sunt o persoană care, asumându-și un rol în supraviețuirea albinelor, poate proteja natura. Chiar dacă este o activitate minusculă, având grijă de albine, simt că putem încetini dispariția lor și putem oferi oamenilor produse sănătoase – miere, polen, propolis etc. – și asta este cel mai important pentru noi. Da, albina fericită: BeeHappy – acesta este unul dintre obiective ☺.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coș.