Rólunk

Fogarasi Szabolcs vagyok, Marosvásárhelyről, bio méz termelő és feldolgozó.

Vállalkozásom fő irányvonala a mézkülönlegességek készítése. Olyan krémmézek és mézkészítmények előállításával foglalkozom, mint például a kakaós-mentás krémméz, fahéjas krémméz, fekete áfonyás krémméz, vagy a szárított gyümölcsöket és különböző magvakat tartalmazó méz. 

Minden BeeHappy termék bio minősítésű.

Célunk a prémium kategóriás termékek készítése, a lehető legnagyobb figyelmet fordítva úgy az előállításra, mint a csomagolás folyamatára!

Méhész vagyok, méheket gondozok. És igen, hivatásomnak érzem. Azok egyike vagyok, akik nemcsak hasznot akarnak húzni a méhekből, hanem akiknek fontos az is, hogy segítsék a méhek megmaradását a Földön. Az általuk végzett megporzás által rendkívül fontos szerepük van mindannyiunk életében. Bámulatos a szervezettségük, a világra jöttükről elpusztulásukig rendezetten élik napjaikat. A dolgozó méhecske kikelése után kezdetben a benti munkákat végzi: etetés, takarítás, majd őrtállás a bejáratnál, a nektár feldolgozása, és csak utána repül ki, tájolja be magát és veszi ki a részét a kinti munkában. Érdekes, hogy a méheknél ekkora szervezettség van… Kérdezhetjük: nálunk, embereknél, miért nem működik ez így?

Nálunk a családban eddig senki sem méhészkedett. A ’90-es évek végén ismerkedtem meg egy fiatalemberrel, aki lelkes méhész volt. Ő hívott el, hogy nézzem meg a munkáját, és biztatott, hogy fogjak neki én is. Be kell vallanom, hogy kezdetben nem volt nagy kedvem. Gyerekkoromban még a mézet sem szerettem, csak később fedeztem fel a finomságát és jótékony hatását. Tartottam is a méhektől, féltem attól, hogy megszúrnak. Aztán lassacskán rájöttem, hogy nem bántanak, nem kell félni tőlük, mitöbb megkedveltem őket. A méhész barátom pedig felajánlotta, hogy megtanít a méhészkedésre, ha én segítek neki a munkájában. Elkezdtem dolgozni vele, segítettem a mindennapi munkáját, úgymond inaskodtam mellette miközben ellestem a szakmát. Ő szívesen magyarázott, tanított és könyveket is adott, ahonnan elméleti tudást is szerezhettem a gyakorlatban már megismert dolgokról. Közben megszereztem a teherautó jogosítvanyt is. Mivel a méheket csak éjszaka lehet szállítani nagy szükség volt az én segítségemre, hisz nagyon megeröltető lett volna egy személynek több 100 km-t egy éjszaka alatt levezetni. Az első méhcsaládokat hitelben vásároltam a barátom édesapjától, hisz egyetemistaként nem volt pénzem rá. A méhcsaládokat tavasszal vásároltam, melyeket csak nyár végén, a méz árából tudtam kifizetni. Jó érzés volt azon a nyáron már azzal a tudattal figyelni őket, hogy ezek az én méheim.

A szakmát nem lehet kitanulni pár hónap alatt. Ez egy folyamatos tanulás, gyakorlati tapasztalat eredménye. Három évig vándoroltam a barátommal és közben bővítettem saját méhészetemet. Sajnos, ő egy tragikus baleset következtében életét vesztette. Akkor, kerültem egy olyan ponthoz, amikor döntenem kellett. Vagy a méheket választom, még szinte teljesen zöldfülű méhészként, vagy elindulok egy biztos állást keresni….. A méheket választottam. Váratlanul saját lábra kellett állnom. Abban az időben édesapám kezdett segíteni nekem a méhészetben és kezdtünk önállóan vándorolni. Sokszor segített tanáccsal a barátom édesapja is, aki nagyon jó méhész volt, valamint a kollégák is, akikkel társultunk és együtt vándoroltunk. A méhészetben folyamatosan van tanulnivaló és kihívás. Lépést kell tartani a folyton változó időjárással, a méheket pusztító betegségek kezelési lehetőségeivel, valamint a méhek életterét egyre szűkítő változásokkal.

Egy olyan nyugodtság van a kaptárban, ami nekem nagyon sokszor segít. Ha egy napon stresszesen megyek a méhekhez, a visszajelzés azonnal érkezik tőlük azáltal, hogy több szúrást kapok. Ez már annyira belém ivódott, hogy amikor a méhekhez megyek, legtöbb esetben leteszem a telefonom és azonosulok velük, együtt dolgozom velük, az ő ritmusukban, az ő nyugodtságukban és teljesen megnyugszom. Hat rám az a zümmögés és az az egyhangú, szép munka, amit ők nap mint nap végeznek, anélkül, hogy bármi is megzavarná őket. Még ha az időjárás rossz is, azt is el tudják fogadni és akkor is nyugodtsággal végzik a benti munkát a kaptárban. Átveszem én is a nyugodtságot, és ha így teszek, akkor akár egész napot is szúrásmentesen tudok végigdolgozni velük és sokkal nyugodtabban megyek haza. Sokszor meg is kérdezik tőlem a kívülállók: hát mi van veled, hogy ennyire nyugodt vagy?

Igen. Elég leülni és figyelni őket. És beszívni az illatot, ami a kaptárból árad: a méz, virágpor, propolisz és méhviasz illata egyenesen az arcomba árad, amikor felnyitom a kaptárt. Ez terápia. A méhek segítenek megtanulni lazán élni, nyugodtabb lenni, higgadtan gondolkodni. Régebben nagyon temperamentumos ember voltam, ideges típus, könnyen kiabáltam bárkinek. Ez elmúlt. Nem leszek hirtelen ideges és sokkal nyugodtabban oldok meg helyzeteket. A méhek és a hitem által történt ez. Ugyanakkor a méhek által Istenhez is közelebb kerültem, életük segített elmélyülni a hitemben is, ez valahogy így, „csomagban” érkezett.

Több évi édesapámmal való vándorlás és méhészetünk közös fejlesztése után zavart a nagybani felvásárlás, hogy munkánk gyümölcsét a külföldi vásárlók élvezik. Ezért elkezdtünk itthon kialakítani egy vásárlói kört, ahol jobb áron és az itthoni lakosságnak értékesíthettük az általunk megtermelt mézet.
Az évek során ez a vásárlói kör egyre bővült, ezzel egyidejűleg az igényelt különleges termékek, készítmények száma is növekedett. Ezt viszonozva több típusú mézet, viasz figurákat és különböző magvakkal és szárított gyümölcsökkel kevert mézet kezdtünk készíteni. A recepteket feleségemmel néha hónapokig tartó kísérletezéssel fejlesztettük ki.
Mivel a mézkülönlegességekre is egyre nagyobb kérés volt illetve nagyobb üzleteket, szélesebb vásárlói kört is szerettünk volna ellátni termékeinkkel, szükségessé vált egy hivatalos mézfeldolgozó és csomagoló beindítása.
Több hónapos előkészületek és minden engedély beszerzése után végül 2019. májusában sikerült elindítani. Méhészetünk a kezdetektől már bio minősítésű volt, így a feldolgozásban is a bio minősítésű termékek előállítására fektetjük a hangsúlyt. A szokványos mézeken kívül új termékeket is bevezettünk, mint például a krémméz és annak különböző ízesítésű változatai szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel, valamint többféle mézkülönlegesség kapott helyet a kínálatunkban.
A mézkrémek értékesítése elsőként vásárokban kezdődött, főleg a különleges mézkészítmények köztudatba való bevezetése érdekében. Mindeközben üzletekkel is alakultak ki üzleti kapcsolatok és értékesítési lehetőségek.
A termékeink a ”BeeHappy” márka nevet kapták. A mézfeldolgozónk által sikerült egy biztos jövedelmet hozó vállalkozássá alakulni, a csökkenő mézárak és a méztermelés szempontjából egyre szeszélyesebb évek ellenére is. A vándorméhészet lassacskán átalakult több kisebb telepen működő álló méhészetté, amely jobban megfelel a feldolgozáshoz szükséges bio méz termeléséhez. A termelt méz jobb áron való értékesítése és az új termékek bevezetésének lehetősége friss lendülettel járt és új jövőképet nyitott meg előttünk, új irányt adva méhészetünknek.

A médiában egyre gyakrabban halljuk azt, hogy fogynak a méhek, egyszerre több méhcsalád is elpusztulhat a különböző vegyszerek korlátlan használata következtében. Ennek fényében úgy érzem, hogy egy olyan személy vagyok, aki, szerepet vállalva a méhek megmaradásában, tehetek egy kis jót a természet védelmére. Egy porszemnyi munka ugyan, de gondoskodva a méhekről, úgy érzem lassíthatjuk a kipusztulásukat, másrészt egészséges, jó terméket adhatunk az embereknek – mézet, virágport, propoliszt stb. – és ez nekünk fontos. Igen, a boldog méhecske: BeeHappy – ez az egyik cél ☺.

Végszóként pedig: A méhecskét védeni és nem elpusztítani kell, mert ők táplálnak minket, jobbá teszik életünket!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.